Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Πασχάλης Τερζής | Terzis

Ο πολυαγαπημένος του κοινού Σαλονικιός Πασχάλης Τερζής, είναι γνωστός όχι μόνο για τη φωνή του αλλά κυρίως για τη ήθος του σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος...
Είναι αυτό που λέμε 'ψυχούλα', 'σωστός άνθρωπος', πράγμα σπάνιο για την εποχή μας. Ίσως και για αυτό να αγαπιέται τόσο πολύ από τον κόσμο, αν και με αυτή τη φωνή που έχει δε χρειάζονται και πολλά για να τον συμπαθήσεις...

Ας δούμε όμως την πορεία του λίγο πιο προσεκτικά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συμπρωτεύουσα, και συγκεκριμένα στην Πυλαία. Άρρωστος με τη Θεσσαλονίκη αλλά και με τους φίλους του, τα 'γκαρντάσια', δύσκολα μπορεί να την αποχωριστεί. Έλα όμως που το ταλέντο του δε μπορούσε να περιοριστεί στα πλαίσια αυτής της πόλης, και μοιραία ο Πασχάλης, κατέβηκε στην Αθήνα. Όλα ξεκίνησαν περιέργως στη Ρόδο, όμως, όπου συναντήθηκε το 1974 με το συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη. 


Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, γίνεται η πολύ σημαντική συνάντηση με το Χρήστο Νικολόπουλο, το μεγάλο συνθέτη και μουσικό, και αποτέλεσμα είχε τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Πασχάλη με τίτλο "Λέω" το 1982. Από εκεί χτίζουν μια σταθερή φιλία και αρχίζουν τις συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. 

Το 1982 έρχεται ο δίσκος "Παίξε Χρήστο επειγόντως" όπου κάνει τη φιλική συμμετοχή του μαζί με άλλους καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Βιτάλη και ο Δημήτρης Κοντολάζος. Ένα χρόνο αργότερα, μας...μιλάει στον ενικό ("μίλα μου στον ενικό" το ακριβές όνομα του δίσκου) και στην καρδιά μας, φυσικά ντυμένο με τη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα σχηματίζει την "Εθνική Θεσσαλονίκης" με..."προπονητή" και πάλι τον Χρήστο Νικολόπουλο και "βοηθούς προπονητή" τους Λευτέρη Χαψιάδη (στίχοι) και Θεόδωρου Δερβενιώτη (μουσική). Ακολουθεί νέα συνεργασία, αυτή τη φορά με τον μεγάλάο Τάκη Μουσαφίρη, στο δίσκο "Καινούργια χρώματα", όπου και τραγουδάει οκτώ τραγούδια. 

Τον Μάρτιο του 1990 συνεργάζεται με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Κατερίνα Κόρου με το δίσκο σταθμό στην καριέρα του με τίτλο "Είμαι μόνος μου". Ακολουθούν σε συνεχόμενες χρονιές τα "Θα' θελα να 'σουν εδώ" (1991), "Μια αφιέρωση καρδιάς" (1992), "Αυτοί που δεν μιλάνε (1993), και "Μεσόγειος" (1994). Σ' αυτό το δίσκο συνεργάστηκαν οι Σοφία Βόσσου, Μάνος Ελευθερίου, Εύη Δρούτσα κ.α. Οι επιτυχίες συνεχίζουν να του χτυπάνε την πόρτα με το "Άφησε με μόνο" το 1995 και τη συλλογή "Αυτά είναι τα τραγούδια μου" το 1996 που περιείχε όλες του τις μεγάλες επιτυχίες. Μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες άγγιξε την κορυφή των πωλήσεων και έγινε χρυσός!

Η συνέχεια και ενώ δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη, τελικά ήταν...Τί να πει κανείς άλλωστε για τον "Παλιόκαιρο" που τραγουδήσαμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας...Mε στίχους Γιώργου Θεοφάνους, Γιάννη Καραλή και Εύης Δρούτσα, δε θα μπορούσε να μην κάνει επιτυχία αυτός ο δίσκος. Το 1998 παίρνει τον "δικό του δρόμο", δίσκος ο οποίος γίνεται χρυσός από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και πολύ γρήγορα και πλατινένιος! Ουσιαστικά με αυτό τον δίσκο γίνεται αγαπητός και αγκαλιάζεται από το ευρύ κοινό και δείχνει οτι τελικά είναι πολύ μεγάλος καλλιτέχνης. 

Ίσως είναι κουραστικό, αλλά πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πόσες επιτυχίες έχει κάνει αυτός ο τραγουδιστής. Ας πούμε, το 1999 κυκλοφορεί το "Δεν με κατάλαβες ποτέ" με συνεργασίες του Λάκη Λαζόπουλου, Διονύση Τσακνή, Στέλιου Ρόκκου, Εύης Δρούτσα κ.α., ενώ είναι την ίδια χρονιά που θα δώσει συναυλία στο Λονδίνο, και συγκεκριμένα στο Royal Albert Hall, στο οποίο δεν παίζει όποιος κι όποιος... 

Το 2001 αποφασίζει να αλλάξει δισκογραφική στέγη, με σκοπό να ανανεώσει το ύφος της δουλειάς του, και το καταφέρνει, συνεργαζόμενος με τον σπουδαίο Μάριο Τόκα στο δίσκο "Θέλω να πω" και στιχουργούς όπως οι Φίλιππος Γράψας, Κώστας Φασουλάς, Πάνος Φαλάρας, Άννα Αργυρού και Ευγενία Ασλανίδου.

Φυσικά και ο δίσκος γίνεται πλατινένιος, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το Νοέμβριο του 2002 βάζει "Φωτιά στις νύχτες" μας, κι ενώ την περίοδο 2003-2004 ενώνεται στο απόλυτο λαϊκό σχήμα : Δημήτρης Μητροπάνος-Πασχάλης Τερζής-Δημήτρης Μπάσης, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη επιτυχία. Η σαιζόν ήταν απολύτως επιτυχημένη, όμως για τον Πασχάλη Τερζή απ' ότι φάνηκε, ο ουρανός είναι το όριο που βάζει.

Οσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά. Έτσι την επόμεμη σαιζόν ξεκινάει εμφανίσεις με τον υπέρτατο Γιάννη Πάριο, στην Ιερά Οδό. 2004: Περίοδος Ολυμπιακών αγώνων για τους Έλληνες, και αγώνων δρόμου για τον Πασχάλη Τερζή που βγάζει το δίσκο "Στα υπόγεια είναι η θέα" με πρωτομάστορα τον Γιώργο Θεοφάνους. Περιττό να πούμε πως και αυτός ο δίσκος έγινε ατόφια πλατίνα με θησαυρούς όπως "Δε μιλάμε", "Φθινοπώριασε", Έχω μια αγάπη" κ.α. Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα μουσικά κατορθώματα, ο Πασχάλης θέλοντας να καινοτομήσει στη διασκέδαση της νύχτας, τολμά να συνεργαστεί με τον ταλαντούχο Μιχάλη Χατζηγιάννη με τον οποίο έδεσαν απίστευτα και πρόσφεραν μεγάλες μουσικές στιγμές. Νομίζετε οτι τελειώσαμε; Είστε γελασμένοι. 

2006 και έρχεται ο δίσκος "Είναι κάποιες αγάπες" με συνεργάτες τους Χρήστο Δάντη, Σταμάτη Γονίδη, και Κυριάκο Παπαδόπουλο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, κι εκεί που νομίζαμε οτι τα χαμε δει-ή ακούσει όλα από αυτή την υπέροχη φωνή, έρχεται φέτος για να μας διαψεύσει ακόμη μια φορά. 

Η σοκαριστική είδηση είναι οτι ο Πασχάλης Τερζής δεν θα εμφανιστεί σε κάποιο κέντρο φέτος, ΑΛΛΑ, -κρατηθείτε- θα κάνει θέατρο! Μάλιστα, καλά ακούσατε. Φέτος ο Πασχάλης Τερζής θα πιάσει σανίδι δίπλα στην πανέμορφη ηθοποιό Ζέτα Μακρυπούλια, για να υποδυθεί τον ήρωα του Μενέλαου Λουντέμη 'Μέλιο' στο "ένα παιδί μετράει τ' άστρα". Ο ίδιος δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του συγγραφέα και φανατικός αναγνώστης του συγκεκριμένου βιβλίου. Η παράσταση προβλέπεται μεγαλοπρεπής και θα ανεβεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 και 21 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη. 

Θα παίζει δηλαδή το ρόλο του 'Μέλιου' αλλά εξιστορώντας ουσιαστικά με μουσική και τραγούδια την ιστορία του. Τη φωνή του θα συνοδεύουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου και η Χορωδία των Τοσιτσείων-Αρσακείων σχολείων. 

Ελπίζουμέ να μη σας κουράσαμε, αλλά πραγματικά είναι δύσκολο να περιγράψεις με λίγα λόγια τα όσα σπουδαία έχει κάνει ο Πασχάλης Τερζής. Το μόνο που του ευχόμαστε είναι υγεία, για να συνεχίσει να είναι αυτός που είναι. Η αγνή λαϊκή φωνή της διπλανής πόρτας...

Videos: